martes, 24 de marzo de 2009

RELLEGINT EPICUR

Es una tasca molt plaent retrobar vells amics, llibres que són a l'abast sempre i que recordem amb molt d'afecte perquè ens vàren obrir nous camins , nous coneixements. Avui he rellegit "L'epicureisme" de Jean Brun, publicat per Presses Universitaires de France l'any 1969.

Al jardí on Epicur rebia els seus deixebles, es parlava sense exhibir dots oratòries ni retòriques, sense discussions dialèctiques. La frugalitat, la senzillesa, el domini sobre un mateix, eren els trets que caracteritzaven els filòsofs del jardí, nom amb que es coneixien a Atenes.

Als afores de la ciutat buscant la pau i la calma, cercaven viure lluny del soroll i d'acord amb la natura. El desig de fer a la persona l'amo del seu propi destí, era la finalitat principal.
Tot i que s'hi percep una clara una tendència a l'hedonisme, en aquesta escola filosòfica, hi ha una percepció molt acurada del que els nostres sentits reben i els afectes o el rebuig que proporcionen.

El plaer per als passejants del jardí, consisteix doncs en l'absència de sofriment físic i de les preocupacions de l'ànima, tot escollint les sensacions plaents i rebutjant les que no ho son.

Una filosofia de la vida ben necessaria: només allò que condiciona el nostre benestar és important, procurant allunyar en la mesura del possible, allò que que desgasta inutilment el cos i l'ànima..

2 comentarios:

 1. Hola Monserrat, soy Lara, la hija de Antonio. Ante todo me gustaría agradecerle el detalle que ha tenido con el comentario, me ha dado esperanzas para continuar escribiendo, y para saber que pocas personas como tú saben valorar una obra y un trabajo bien hechos, o "casi". Muchísimas gracias por la puerta que me ha abierto.

  ResponderEliminar
 2. Hola Lara,

  Yo tambien te agradezco que te hayas asomado a uno de mis blogs, en correspondencia a mi comentario en el tuyo. Si quieres puedes leer algunas entradas en castellano, en otro blog mio que encontrarás en:
  http://montseviver.blogspot.com
  Es de temática muy variada, ya lo verás.

  Un cordial saludo,

  Montserrat

  ResponderEliminar